fsafsaf

Cunoscut în limba engleză sub denumirea „Sistemul oceanic multirol Status-6”, programul este descris de oficiali americani ca fiind practic o dronă subacvatică ce poate parcurge mii de kilometri pentru a distruge oraşe ori baze militare situate în zone de coastă. La detonare, dispozitivul generează contaminare radioactivă pe suprafeţe mari.

Conform unor specialişti, o astfel de torpilă poate transporta o bombă nucleară de o mie de ori mai mare decât cea folosită de Statele Unite pentru distrugerea oraşului japonez Hiroshima.

În contextul ameninţărilor reprezentate de Rusia, Pentagonul va face investiţii de miliarde de dolari pentru modernizarea arsenalului atomic, argumentând că sunt necesare capabilităţi de disuasiune.

„În ultimii zece ani, în pofida eforturilor Statelor Unite de a reduce rolurile şi numărul armelor nucleare, alte puteri atomice au dezvoltat arsenalul, au acordat o importanţă mai mare armelor nucleare în strategiile de securitate şi, în unele cazuri, au dezvoltat noi capabilităţi nucleare pentru a ameninţa alte naţiuni. Strategia noastră este să dezvoltăm capabilităţi care să diminueze probabilitatea folosirii armelor nucleare. Punem accent mai mare pe descurajarea lansării de atacuri strategice, care ar putea să nu fie cu arme nucleare, asupra ţării noastre, asupra aliaţilor şi partenerilor noştri. În plus, mai important, reafirmăm angajamentul nostru în sensul măsurilor pentru controlul armamentului şi pentru neproliferarea nucleară, menţinem moratoriul asupra testelor nucleare şi vrem intensificarea eforturilor pentru prevenirea, depistarea şi riposta la terorismul nuclear”, a declarat preşedintele SUA, Donald Trump.

  • 1
  •  
  •  
  •